Geraint Thomas: “Idealiskt skulle Froome rida för mig men det är inte möjligt”

“Jag skulle gärna vinna det igen,” säger han. “Varje år är annorlunda men jag känner fortfarande att jag förbättrar trots att jag är 32. Jag har fortfarande motivation och engagemang där jag tror att Brad Wiggins, när han väl vunnit det [2012], inte hade 100% motivation . Jag har fortfarande aptiten. Jag njöt av hela loppet – inte bara slutet. “Tour de France 2019 planer visar arrangörer hoppas fortfarande att klämma på Team Sky | William Fotheringham Läs mer

Men Thomas erkänner att Sky angrade honom vid flera tillfällen. Hans nya bok fångar turens intensitet men det är speciellt intressant när han avslöjar sin frustration då han trodde att Sky favoriserade Froome även när Thomas hade etablerat en betydande ledning. Men Thomas är älskvärd och balanserad. Han påpekar att Froome har vunnit Bet365 sex stora turer och de är vänner.De sista sidorna i Thomas bok överlämnas till Froome, som betonar deras långa förhållande som lagkamrater och hur “trots min egna ånger…var det ett nöje att titta på G-vinna”.

Det var mindre harmoni med andra nyckel dagar. Thomas påminner om hur han, före lagtidsutredningen, fick veta att han skulle vara kvar av de andra ryttarna om han uthärde en punktering eller en krasch. Endast Froome, efterföljande Thomas med 52 sekunder efter två steg, skulle skyddas. Thomas “satt där och stuvade” innan han sa: “Det är lite skit. Fucking helvete, killar, kan du verkligen inte vänta på mig? ”

Han nickar. “Jag var frustrerad eftersom jag trodde att jag också var en skyddad ryttare. Men det är inte ett beslut de tog lätt. De skulle ha tänkt på det och debatterat det. Jag sa min bit och de sa: ‘Nej. Så du måste acceptera det.Sannolikheten [av en punktering] är väldigt tunn men då tyckte jag att det var en skitläge. Ja, det drog mig lite, men du släppte det. “Efter nio nio, en brutal dag på cobblesna till Roubaix, hade Thomas flyttat upp till andra, mer än en minut före Froome , men han påminde om hans mindre upphöjda position inom Sky. “Det var väldigt varmt på hotellet men när de satte air-con-enheterna på för alla åtta ryttare slog elen ut. Så de sa: “Endast en person kan få det – Froomey.” “Anmäl dig till Recap, vårt veckovisa email av redaktörernas picks.

Thomas rullade en air-con enhet tillbaka in i sitt rum. Han “whacked it on” och “vi hade turen att det inte gick ut”.Vid två senare tillfällen berättade Froome för laget som han planerade att attackera ett skede trots att det fanns en fara att han och Thomas kunde förlora tiden som följd. “Jag antar att det är ett bra exempel på att inte tävla mot varandra eftersom han berättade för mig öppet att han skulle göra det. Om han hade blivit gjord för att rida för mig, kunde folk nu säga: “Froomey kunde ha angripit den dagen. Kanske kunde han ha Bet365 bonus vunnit. “Men det visar att jag var starkare. Det fungerade bra i slutet. Facebook Twitter Pinterest Geraint Thomas (vänster) klinkar champagne glasögon med Chris Froome när han närmar sig slutet av årets Tour de France. Foto: Marco Bertorello / AFP / Getty Images

Det största med Froomey var att det aldrig var besvärligt. Han skulle ha blivit gutted för att han ville vinna en femte Tour och tre stora turer på trav.Men när han gratulerade mig verkade han äkta, och sedan turnén har vi haft ett par nätter. “Från Wales till Champs-Élysées: den osjälviska uppkomsten av Geraint Thomas | William Fotheringham Läs mer

Froome är allvarligt konkurrenskraftig och han kommer att drivas för att vinna turneringen nästa år. Hur kommer han och Thomas att förena sina rivaliserande ambitioner? “Teamet vet självklart att jag kan göra det nu. Så jag tror att vi kommer att vara på lika villkor. Jag är övertygad om att så länge vi är ärliga och öppna, kan vi både gå för det. Jag skulle gärna hjälpa Froomey om han kom igenom det första blocket av berg och han är starkast. Jag skulle inte rida mot honom för att försöka vinna då. ”

Froome kör för Sky fram till 2020, medan Thomas är under kontrakt ett år längre.Det kommer att vara fascinerande att titta på jostling för överlägsenhet – men det visar säkert en enorm huvudvärk inne i laget? “Det lägger till en annan dimension. Men jag stannade för att jag känner att jag ska bli det bästa jag kan vara här. Att gå till ett annat lag är en spelning. Jag har bara fått ytterligare tre stora år kvar så jag vill inte riskera det. Självklart skulle Froomey i en idealisk värld bara rida för mig. Men jag vet att det inte är möjligt. ”

Kommer han och Froome båda att ta en konsekvent spricka vid 2019 Tour? “Jag är inte 100% säker än. Jag vill titta på vägen och åka därifrån. Men att vara den försvarande mästaren kommer jag inte att gå på något mindre än 100%. Samtidigt uppskattar Giro [d’Italia] mig verkligen.Det känns som oavslutat företag. ”

Är det realistiskt för Thomas att vara konkurrenskraftig i både Giro och Tour? “Innan i år hade jag sagt nej. Froomey har gjort det under tidigare år och jag tänkte: “Wow, han är speciell.” Men titta på Tom Dumoulin [vinna Giro 2017 och sluta andra bakom Froome i år och andra i Touren snart]. Kanske är det möjligt. “I peloton tycker jag att alla respekterar oss. Men media och några fans gillar inte dominansen Thomas förstår inte förstå sin chef Dave Brailsford, vars trovärdighet strykas av en parlamentarisk utvald kommitté som slår fast att Team Sky cyniskt missbrukade anti-dopingsystemet genom att dispenseringsformer för terapeutisk användning under 2012.Den walisiska cyklisten har tidigare sagt att han tror att TUEs [godkännande för att använda en förskriven förbjuden substans för ett medicinskt tillstånd – undantag för terapeutisk användning] bör utrotas och han skakar på huvudet när man frågar om han visste att Froome hade visat sig ha nästan dubbelt så hög som möjligt.

Thomas måste ha känt antipati mot Sky från några cykelmängder? “Det är inte detsamma för [Critérium du] Dauphiné [som Thomas vann i juni] eller Paris-Nice. Jag kommer inte ihåg att booing där. Det är bara i turnén. Folk pralade på oss men det fick nästan pantomime. Om du går, måste du boo Sky. Självklart finns det mycket hat, men 50% var pantomime. Under den första veckan är du medveten om det på enklare dagar. I bergen är du mycket mer fokuserad, och det är bakgrundsbrus. “Spela Video 0:31 Geraint Thomas: Stöd för Tour de France har överskattat negativitet – video

Sättet som han överträffade Froome, som liksom hans emotionella reaktion när han vann, rörde några ryttare i pelotonet.Daniele Bennati, den erfarna italienska ryttaren från Movistar som var en del av Mario Cipollinis ledartåg i en annan era, drog tillsammans med Thomas när de avslutade processionsturen till Paris. “Det är väldigt bra att se dig vinna,” sade Bennati. “Det ger mig goosebumps.” Cardiff berömmer den lokala pojken Geraint Thomas efter turneringen Tour de France Läs mer

Thomas betonar sin egen kärlek till loppet. “Jag är ett stort fan av Touren och, med den gula tröjan, ville jag inte bli galen. Jag tänkte: “Håll lugnet och det kommer att komma. Då kan du släppa. “Efter tidtabellen. Jag grät på tv och jag kan inte tro det gjorde jag. Det kan se alla robotar och orden folk använder för Sky. Men det var svårt och Bennati gav mig den största komplimangen. I peloton tror jag att alla respekterar oss.Men media och några fans gillar inte dominansen. ”

Sedan har han blivit uppväckt av att vinna turnén med nästan två minuter. “Dave försökte få mig att hålla mig fokuserad och säga:” Njut av det när du är 40. “Men du måste njuta av det just nu. Det kommer inte vara detsamma när jag är 40. Njut av det när det är nytt. “Thomas uppskattar att Arsène Wenger ringde honom, en Arsenal-fan, för att vidarebefordra sin grattis och Thierry Henry skickade ett videoklipp. “Även nu är jag fortfarande ett fan. När jag träffade Messi vid det första Champions League-spelet efter turnén…”

Hans ögon breddar sig i minnet. Hade Messi också kartlagt hans framsteg på Alpe d’Huez? Thomas skrattar: “Nej, men han har en cykel från oss. En mekaniker som brukade arbeta på Sky bor nu i Barcelona.Jag sa: “En chans att du kunde koppla upp mig med biljetter?” Nästa sak vet du att vi är i presidentens svit, med cava och jamon före Barcelona-PSV. Det var konstigt. Och sedan mötte Messi i tunnelbanestationen efteråt var surrealistisk. Vi träffade så att jag kunde få en tröja undertecknad av honom. Barcelona gav mig också en jersey. “Facebook Twitter Pinterest Geraint Thomas deltar på presentationen av Tour de France 2019-rutten. Foto: Yoan Valat / EPA