Motiverande för hans avgång uttalade Gullit inte ett ord om en gräl med Shearer

För sig själv kan Gullit ha förblivit vinnaren. Han bevisade för enskilda spelare att hans beslut i laget är dyrare. Men efter flera dagar efter nederlaget från Sunderland kom det till och med till Ruud – han hade inget mer att göra på Newcastle. Han vann den lokala striden, men förlorade det globala kriget, som han själv startade …

Motiverande för hans avgång uttalade Gullit inte ett ord om en gräl med Shearer, Ferguson och Lee, liksom inte om de bästa relationerna med fansen. I stället sade holländaren att han var trött på att bo i en stad där “hans privata liv ständigt kränks.” Även slutligen försökte Gullit göra ett bra ansikte med ett dåligt spel, och betonade att “det finns många människor som verkligen vill att jag ska stanna vidare med Newcastle, men just nu har den bästa tiden kommit för att åka på egen hand.”

***

Som påminde om denna incident några år senare noterade Shearer att han inte hatade Gullit när holländaren offentligt försökte förnedra honom. Det verkar som att krigsöxan mellan Ruud och Alan begravdes, för vid ett parti som ägnas åt öppningen av VM 2014 i Rio de Janeiro, båda träffade varandra och lyckades prata lite.

“Jag presenterade det för min fru och noterade att det här är samma kille som lämnade mig sittande på bänken i derbyet mot Sunderland.” Han svarade genast: “Lyssna, jag är mycket ledsen, för då var jag ung och arrogant, men nu har jag förändrats och blivit helt annorlunda – acceptera mina uppriktiga ursäkter och ber inte om ursäkt för misstaget.” Sedan dess har jag och Ruud blivit goda vänner, ”sa Shearer till reportrar.

Ankomsten till Newbie av Bobby Robson, som ersatte Gullit 1999, dödade bokstavligen nytt liv i Shearer. Han stannade i sin egen klubb i ytterligare sju år, vilket förde sin personliga poäng i det “fyrtio” lägret till 206 mål, vilket fortfarande gör att Alan kan förbli den bästa målskytten i klubbhistoria. Det är intressant att den första matchen under Robson, Newcastle vann mot Sheffield Wensday med en poäng på 8: 0, och Shearer gjorde fem mål i den på en gång.