För matchen mot Sunderland beslutade Gullit att inte sätta Shearer i truppen

Men idag erbjuder vi att komma ihåg hur Gullits karriär utvecklades i Newcastle, där han tillbringade lite mer än ett år – från 1 juli 1998 till 28 augusti 1999. Under den första säsongen tog Magpies en 13: e plats i Premier League, men i den andra tvingades holländaren att lämna laget på grund av hans orimliga sammanstötningar med Alan Shearer, som tog upp vikt och auktoritet i Newcastle …

***

Den 24 augusti 1999 förlorade Newcastle, ledd av Ruud Gullit, inte bara Tyne-Weary-derby-matchen till det hatade Sunderland (1: 2) hemma. Detta spel avslutade den hårda skärmen som flödade in i “fyrtio” mellan manager Gullit och anfallaren Shearer. Nederlaget från Sunderland blev dödligt för tränaren, från vilken inte bara några viktiga fyrtio spelare, utan också majoriteten av fansen vände ryggen. Holländaren hade inget annat val än att avgå.

Under större delen av föregående säsong var Gullit involverad i oändliga verbala olyckor med en rekordsignering av tidens klubb av Alan Shearer. Men för tillfället överskred allt detta inte förnuftets gränser. För matchen mot Sunderland beslutade Gullit att inte sätta Shearer i truppen. Enligt många analytiker som studerade situationen under efterföljande år, gjorde chefen sig själv en “björnadsservice”, i själva verket utan att inse det själv, kasta den vita flaggan för övergivande.

Shearer flyttade till Newcastle sommaren 1996 för ett rekordbelopp på 15 miljoner pund. Ett år tidigare vann Alan i Blackburn mästerskapet i England, men hans återkomst till hans ursprungliga Newcastle upon Tyne orsakade en våg av verklig vanvidd bland fansen av de “fyrtio”. Från den första dagen accepterades Shearer som sin egen, och därför, när han började slå mål för Newcastle, med varje exakt slag, växte hans auktoritet i klubben, laget och på St. James Park-tribunerna inte ens med hopp och gränser .