Mannen som driver basket: en israelisk demokrat som arbetar på natten

Något sätt att Rio är fortfarande mycket lång – i EM på honom direkt passera finalist lag i tredje till sjunde plats kommer sedan att säkerställa olympiska examen. Om det Ronen Ginzburg behärskar skulle den första utlänningen i rollen som huvudtränare i det tjeckiska laget blivit en legend. Startsidan

Hur roll huvudtränaren av Czech fick? Kombinera erfarenhet och stor flit, förmåga att ge spelarna en viss frihet av det faktum att landet har en betydande obligation. “De talar om mig som en utländsk coach, men jag vet det tjeckiska mentaliteten”, sade han, när det i 2013, ersätter Paul Buda

Och han har rätt. Sedan 2006 tjänstgjorde han sju år i Nymburk, först som assistent och sedan också som huvudtränare.I år kom han tillbaka och trodde när han sa: “Jag saknade Nymburk.” “Jag har sett honom i Nymburk i båda rollerna. Från mitt perspektiv är detta en modern tränare som förstår basket “, säger exreprezentant Radek Necas, nu chef för landslaget. “Som en tidigare basketspelare har han en känsla av brottning. Jag spelade väldigt bra under honom och jag tror att han inte ens har saker här. Det är inte en diktator som har allt som skjuts till sista platsen. Det är öppet för åsikter från erfarna spelare. ”

Här är en tränare som heter” Neno “Democrat. Men det betyder inte att han inte har höga krav. “Förutom Michael Jordan måste alla förbättra,” sa han en gång – och så har han tillgång till basket.Han påpekar att hans arbete aldrig slutar. nonstop söka information om sin egen lag och motståndare.

“Det bör du fråga våra assistenter när de plötsligt till och med sena samtal som vill titta på en passage av spelet”, säger Necas. “Basket levande dag och natt” Bokstavligen, i natten arbetade timmar måste därför fick genom tjeckiska spelare utomlands; för Jan Vesely igen strax efter sin utnämning åkte på en inspektionsresa direkt i NBA

En annan funktion Ginzburg. ser till att spelarna personlighet, är lika viktigt som prestanda tecknet för honom. “Han pratar inte mycket, men han är en smart tränare. Han läser mycket bra spelet, har en känsla för växling, för takt.I detta är mycket erfarna “, säger landslagskaptenen Jiri Welsch.

Han vet Ginzburg främst från brottning sidan. Men genom Radek Necas israeliska är inte bara en bra coach (i betydelsen konsten att svara på utveckling), men också tränare.

“Medan individuella träningar med du arbetar mestadels assistenter. Och från Nymburk ihåg att motion är bra för spelarna på omkrets och för de skärningar “Necas minns den tid då Ginzburg gjort en annan assistent israeler Muli Katzurinovi. Hans spel credo är “tempobasketbal”, som tillfälligt trupp av landslaget mycket sittande.

En infödd i Tel Aviv, är det lättare att lära sig något om hans basket liv än det personliga.Innan journalisterna – cimrmanovskými ord – snarare en “briefing typ” nepotrpí till långa tal. Spelare och kollegor från implementeringslaget har dock möjlighet att lära sig mer. “Det är roligt med honom. När han går ut någonstans, ta en stund att avstå, men inte en som skulle plockas i en stor grupp. Snarare håller han sin integritet och koncentrerar sig på sin basketvärld. Vad gör utanför det, mycket folk dammfri “, förklarar Nečas.

På grund av Ginzburg officiella lag pratar engelska, men se upp om någon ville šprýmařit för koučovými tillbaka.

“Jag tror att Neno förstår mer än tillräckligt”, säger Necas. “Ibland vi blev förvånade när vi talade Tjeckiska – och plötsligt han svarade.”

överraskning men nu vill Ginzburg främst på Eurobasket.Bäst så att hans tro på de olympiska ambitionerna i laget också kan uppfyllas.